W tradycyjnej chińskiej medycynie, do jedzenia są przypisane wartości, które mówią o tym, jak ono wpływa na ciało i szczególności na jelito. (Załączono trzy wykresy Chińskiej Energii Jedzenia).

Chińska Energia Jedzenia

Zakres energii jest od wartości „zimny” przez „chłodny” do „neutralnego”, „ciepłego” i „gorącego”. Naturalnie dla jelita, najlepiej jest pozostać z zakresie pomiędzy „zimy” i „neutralny”.

Większość wartości „zimnej”/”gorącej” energii jedzenia jest oczywista (np. arbuz vs. czosnek), aczkolwiek jest kilka zaskakujących elementów w kolumnach „ciepły”/”gorący”.  Wskazuję na to, ponieważ wielu z nas je, co może wyglądać na „niewinne” jedzenie, jednak może obciążać jelito. Kilka zaskakujących przykładów „ciepłego” i „gorącego” jedzenia to: grzyby, kabaczki, zielona fasola, marchew, czereśnie/wiśnie,  , winogrona, pomarańcze (podczas gdy cytryna jest fajna!), maliny, morele, brzoskwinie, owies, otręby pszenne, proso, nasiona sezamu, kasztan, soczewica, orzeszki sosnowe, wołowina, kurczak, jagnięcina, bazylia, brązowy cukier i ocet.

Oczywiście, jedzenie z kolumn „ciepłe” i „gorące” może być jedzone, ale musi być „zdominowane” przez jedzenie z kolumn „zimne” i „neutralne”.  Stosowanie tego wykresu, który dostałem od akpunturysty, pomógł mi zidentyfikować jedzenie powodujące wypryski.

Czwarty wykres jest wykresem różdżkarskim, który przygotowałem dla identyfikacji jedzenia nie podanego gdzie indziej, lub po prostu samodzielnie przetestuj, trzymając jedzenie w czakrze serca i zobacz, czy spadniesz (NIE!), stoją w środku (NEUTRALNIE) lub spadają do przodu (TAK!).

Autor:Ted Petrochko
Źródło: http://www.spooky2.com/forums/viewtopic.php?f=37&t=5263